Financial lease voor elektrische auto vergelijken

Deskundig advies over elektrisch rijden Welke elektrische auto kun je het beste gaan rijden?
Advies en berekening voor jouw persoonlijke situatie
Tijdelijk €189 €121 all-in

Een financial lease is een aantrekkelijke manier om bedrijfsmiddelen, zoals een auto, te financiëren. Maar er zitten grote verschillen in kosten voor zo'n lease tussen de verschillende aanbieders. Vantevoren goed checken kan je duizenden euro's schelen, en dan overdrijven we echt niet.

Wat is financial lease

Voor de goede orde: bij financial lease koop je zelf de auto, maar wordt (een deel van) de financiëring geregeld met behulp van een zakelijke financiëring. In dat geval ben jij zelf wel economisch eigenaar van de auto, maar niet juridisch.

Bij financial lease ben jij economisch eigenaar van de auto en de lease maatschappij juridisch eigenaar

Juridisch gezien is de auto eigendom van de financial lease maatschappij. Aan het einde van de looptijd koop je de auto dan over van de lease maatschappij (in tegenstelling tot operational lease, waarbij de auto nooit eigendom van je onderneming wordt).

Voordeel is dat de auto bij de onderneming op de balans komt te staan en alle mogelijke aftrekposten benut kunnen worden (denk aan MIA voor elektrische auto's bijvoorbeeld).
Daarnaast is financial lease in de meeste gevallen ook goedkoper dan operational lease.

Waar let je op

Bij het aangaan van een financial lease zijn er een paar zaken van belang:

 • Wil je een slottermijn of aanbetaling?
  De slottermijn betaal je aan het einde van de looptijd, daardoor worden de maandlasten lager. De slottermijn wordt vaak gelijkgesteld aan de verwachte restwaarde van de auto.
  Een aanbetaling betaal je juiste met de eerste termijn mee, ook hierdoor worden de maandlasten lager. Een aanbetaling wordt ook wel een ballontermijn genoemd.
 • De looptijd
  Hoe lang ga je doen over het aflossen van de financiëring. In de meeste gevallen wordt bij financial lease uitgegaan van een looptijd van 60 maanden omdat de afschrijving van de auto over diezelfde periode plaats vindt.
 • Het rentepercentage
  Dit is natuurlijk waar het vooral om draait: tegen welk percentage kun je het bedrag lenen. Dit percentage hangt samen met het leasebedrag, de looptijd, de jaarcijfers van de onderneming, en wat de kredietverstrekker aan kan bieden.
 • De afhandelingskosten
  Vaak worden er nog éénmalige kosten berekend.

Financial lease vergelijken

Nu duidelijk is waar we op moeten letten kunnen we gaan vergelijken. Veel leasemaatschappijen verstrekken zelf geen krediet, maar zijn tussenpersoon voor een bank.
Dit betekent trouwens niet automatisch dat ze duurder zijn dan de bank, er kunnen bijvoorbeeld afspraken tussen partijen gemaakt zijn. Het loont dus zeker om zoveel mogelijk partijen te vergelijken!

Rentepercentages voor financial lease schommelen tussen de 3,5% en 6%

In de regel is het geen probleem om wel/niet een slottermijn of ballontermijn op te nemen in het leasecontract. Naast een verschil in het maandbedrag kan ook het rentepercentage beïnvloed worden. Het is daarom een goed idee om meerdere opties te bekijken.

De afhandelingskosten ontlopen elkaar ook niet heel veel, blijft over het rentepercentage.
Op moment van schrijven schommelt dit percentage bij de verschillende aanbieders tussen de 3,5% en 6%. Het daadwerkelijk percentage hangt niet alleen af van de aanbieder, maar ook van bijvoorbeeld de jaarcijfers van je onderneming en de hoogte van het te lenen bedrag.

Omdat het een hoop werk is om bij alle leasepartijen een offerte aan te vragen heeft ofof een lease vergelijker gemaakt. Hierdoor zie je snel wat de goedkoopste financal lease voor jou is.
Staat je natuurlijk niet helemaal blind op alleen het rentepercentage, als je bij een prettige leasemaatschappij leaset die met je meedenkt en voor je klaar staat dan is dat altijd een paar euro per maand meer waard.

De financial lease offerte

Als de volgende stap is bereikt en je één of meerdere financial lease offertes hebt ontvangen is het nuttig om te weten hoe je de offerte moet lezen.

De looptijd, aanbetaling, en slottermijn spreken wel voor zich, maar de maandtermijn is niet altijd één op één te vergelijken als er bijvoorbeeld sprake is van verschillende looptijden, slottermijnen, of aanbetalingen.
De ofof lease vergelijker rekent al voor je uit wat de rentepercentages en totale financiëringskosten zijn, maar om het zelf te doen volg je de volgende stappen:

 1. Neem het maandbedrag en vermenigvuldig dit met de genoemde maandtermijn
 1. Tel daarna een eventuele slottermijn of aanbetaling daarbij op
 1. Je hebt nu de totale kosten over de looptijd. Als je hier het leasebedrag van af trekt zie je precies wat de totale financiëringskosten zijn

Voorbeeld

Leasebedrag€50.000
Looptijd60 maanden
Maandtermijn€805
Slottermijn€10.000

Dan worden de cijfers:

 1. 805 x 60 = 48.300
 1. 48.300 + 10.000 = 58.300
 1. 58.300 - 50.000 = €8.300

In dit voorbeeld zijn de totale financiëringskosten dus €8.300, oftewel €138 per maand.

Financiëringskosten zijn aftrekbare kosten en kunnen dus van de winst afgehaal worden

Hier een percentage op jaarbasis van maken is helaas niet zo makkelijk. Het beste kun je daarvoor onze lease rente calculator gebruiken, dan zie je precies welke rentepercentages gehanteerd worden.

In het bovenstaande voorbeeld komt de effectieve rente (het Jaarlijks Kosten Percentage) uit op 5,45%.

Een redelijke deal, maar toch een goed idee om te kijken of er geen betere lease deal te vinden is (klik na het kiezen van de auto op de 'lease offertes aanvragen' knop).

ebook cover Elektrisch rijden stappenplan e-book
Welke auto kies je, en welke laadpas, welke subsidies zijn er,
de beste financiering, je laadpaalkeuze,
en nog veel meer

Download nu het gratis
Bekijk meer artikelen over elektrisch rijden