Zakelijk elektrisch rijden als btw vrijgestelde ondernemer

Deskundig advies over elektrisch rijden Welke elektrische auto kun je het beste gaan rijden?
Advies en berekening voor jouw persoonlijke situatie
Tijdelijk €189 €121 all-in

Een belangrijk deel van de zelfstandigen is vrijgesteld van btw. Dit betekent dat je voor je diensten geen btw in rekening brengt, maar deze ook niet als voorbelasting af kan trekken. Maar hoe zit het dan met je uiteindelijke netto kosten? Wordt zakelijk rijden dan opeens veel duurder?

Zakelijk elektrisch rijden is ook voor btw vrijgestelde ondernemers heel voordelig

Gelukkig niet, hieronder wordt precies uitgelegd hoe het zit.

Btw vrijgestelde beroepen

Op de site van de belastingdienst staat een aardig lange lijst met btw vrijgestelde beroepen. Om er toch een paar te noemen: medisch specialisten, andere gezondheidszorgers, journalisten, onderwijzers, en kinderopvang.

Uiteraard is dit alleen van belang als het gaat om ondernemers uit deze groepen. Voorbeeld: als je als medisch specialist in loondienst bent, dan kun je sowieso geen zakelijke aankopen doen. Maar ben je medisch specialist, zzp'er, en word je door een ziekenhuis ingehuurd, dan zijn je diensten vrijgesteld van btw.

Geen voorbelasting

Als je geen btw in rekening brengt dan kun je je diensten goedkoper aanbieden. Daar staat tegenover dat de door jou betaalde btw weer niet op kunt geven als voorbelasting. Dus als je een auto koopt, dan zul je de btw gewoon moeten betalen. Een snel rekenvoorbeeld om het wat duidelijker te maken:

De btw vrijgestelde ondernemer betaalt het factuurbedrag inclusief btw, en trekt de btw niet af
 • Een 'gewone' ondernemer (d.w.z. 'niet vrijgesteld van btw') brengt 21% btw in rekening op zijn/haar facturen. Stel deze ondernemer heeft een omzet gedraaid van €80.000 en daarover 21% btw berekend = €16.800, dan moet dat bedrag als omzetbelasting afgedragen worden.
  Deze ondernemer koopt nu een auto van €50.000, waarvan €8.678 btw, dan mag deze btw als voorbelasting worden opgegeven. De autofactuur wordt dus in zijn geheel betaald (€50.000), maar in plaats van €16.800 wordt er €16.800 - €8.678 = €8.122 btw afgedragen. Je zou kunnen zeggen dat er 'geen btw' over de auto wordt betaald.
 • Een btw vrijgestelde ondernemer heeft dezelfde omzet, maar brengt geen btw in rekening (we gaan er hier even van uit dat er geen belaste diensten zijn uitgevoerd), en er is dus ook geen sprake van omzetbelasting.
  Deze ondernemer koopt dezelfde auto van €50.000 en betaalt ook het hele bedrag. In dit geval wordt er geen voorbelasting berekend, en dus wordt de btw 'gewoon betaald'.

Dus de btw vrijgestelde ondernemer is veel duurder uit..?!

Uit bovenstaande voorbeeld zou je kunnen opmaken dat de btw vrijgestelde ondernemer flink in het nadeel is en dus gewoon €8.122 méér aan btw kwijt is dan de ondernemer die wel btw in rekening brengt.

Op zich is dat zo, maar het verschil is veel minder groot dan je zou denken. Want: het bedrag inclusief btw wordt als kosten opgegeven. Het btw deel is dus ook aftrekbaar van de winst.

Het btw deel is dus ook aftrekbaar van de winst

Stel je koopt een tas voor zakelijk gebruik. Als deze tas €49 kost inclusief btw, dan trek je ook dat hele bedrag van de winst af.
In het geval van de auto ligt dat iets ingewikkelder, omdat er daar sprake is van een zogenaamde investering. Een investering trek je niet in één keer van de winst af, maar schrijf je af over een bepaalde periode. Maar ook daar geldt weer: de afschrijving gaat over het bedrag inclusief btw.

Wat de invloed hiervan precies is wordt straks duidelijk in het rekenvoorbeeld.

Elektrisch rijden en de btw

Zakelijk elektrisch rijden is tot twee keer zo goedkoop als op benzine rijden. Dat heeft met een paar zaken te maken:

 • Stroom is goedkoper dan benzine en diesel
 • Elektrische auto's hebben lagere onderhoudskosten
 • Je betaalt geen motorrijtuigenbelasting ('wegenbelasting') voor elektrische auto's
 • Er geldt een verlaagde bijtelling voor elektrische auto's
 • Voor elektrische auto's is er de milieu-investeringsaftrek (MIA)

Die laatste twee kunnen wat extra aandacht gebruiken.

Ten eerste de bijtelling: de bijtelling is een percentage over de zogenaamde catalogusprijs van de auto die je bij je inkomen optelt. De catalogusprijs is inclusief btw, en het maakt daarbij niet uit of je btw vrijgesteld bent of niet.

De bijtelling wordt berekend over de catalogusprijs, en die is altijd inclusief btw

Ten tweede de MIA: dit is een aftrek van 13,5% over de aanschafprijs van de auto, met een maximum van 13,5% over €40.000 (met andere woorden: als de auto meer dan €40.000 kost, dan heb je maximaal 13,5% x €40.000 = €5.400 aftrek).

Als je btw vrijgesteld bent gaat het dan om de aanschafprijs inclusief btw, anders om de aanschafprijs exclusief btw. Als btw vrijgestelde ondernemer zit je dus eerder aan het MIA maximum.

Een voorbeeld: Tesla Model 3 Standard Range Plus

Een hoop theorie en dit geeft maar weer eens aan dat het berekenen van de uiteindelijke netto kosten voor je nieuwe auto niet makkelijk te bepalen zijn. Precies de reden waarom ofof.nl een calculator hiervoor heeft ontwikkeld. Op basis daarvan onderstaande voorbeeld.

Aanschafprijs: €48.980 (gefinancierd met financial lease met een looptijd van 5 jaar)

PostKosten per maandUitleg
Afschrijving564Restwaarde van €15.161 (incl BTW)
Lease kosten102Financial lease van aanschafprijs
Verzekering82
Elektriciteit40Op basis van 15.000 km/jaar
MotorrijtuigenbelastingGeen MRB voor elektrische auto's!
Onderhoud2940% van de onderhoudskosten voor een benzine model
Bruto kosten816
Aftrek kosten-404
Netto kosten412
Netto MIA-4513,5% van maximaal €40.000
Netto bijtelling1858% en 22% boven €45.000
Netto btw forfaitGeen btw correctie
Totaal (netto)552

netto kosten berekening Tesla Model 3 voor btw vrijgestelde ondernemers

N.B. het btw forfait is een correctie op de omzetbelasting voor het privé gebruik van de auto. Zeg maar de bijtelling voor de btw.

We komen uit op een netto bedrag van €552 per maand. Om het even in perspectief te plaatsen: op ditzelfde bedrag kom je uit als je een nieuwe benzine auto zou kopen met een aanschafprijs van €23.500. Een auto op benzine met de helft van de aanschafprijs kost je netto precies even veel!

Een Tesla van €48.980 kost je precies evenveel als een benzineauto van €23.500!

Wanneer je dezelfde auto zou kopen als ondernemer die wel btw in rekening brengt, dan komen de netto maandkosten uit op €536. Dit is dus wel wat goedkoper (nml. €16/mnd), maar het scheelt niet heel veel.
Over 5 jaar gaat het dan om €979 netto, véél minder dan de €8.678 aan btw die betaald wordt.

Conclusie

Elektrisch rijden blijft ook in 2020 financieel gezien erg aantrekkelijk, ook voor btw vrijgestelde ondernemers. Weliswaar betaal je uiteindelijk iets meer dan de ondernemer die wel btw in rekening brengt, maar dat zou ook het geval zijn als je een benzine auto zakelijk koopt.

Wil je weten op welk netto bedrag je in jouw situatie met de door jou gekozen auto uit komt?
Ga dan naar de elektrisch rijden netto kosten calculator, kies je auto en vink onder 'financieel' het vakje 'btw vrijgesteld' aan.

En heb je nog vragen? Stuur me een mail op info (@) ofof.nl

ebook cover Elektrisch rijden stappenplan e-book
Welke auto kies je, en welke laadpas, welke subsidies zijn er,
de beste financiering, je laadpaalkeuze,
en nog veel meer

Download nu het gratis
Bekijk meer artikelen over elektrisch rijden